You are here

PULSES Chicago

THIS EVENT IS SOLD OUT. 
Please SAVE the DATE for our next PULSES Course in Sonoma, CA, October 15 & 16, 2022. 
 


We are excited to announce the Clinical TMS Society will be offering a two-day PULSES course in Chicago, Illinois on May 11-12, 2022!

PULSES: A Comprehensive Review of Transcranial Magnetic Stimulation for Psychiatric Conditions

This two-day training certificate course features lectures and hands-on training delivered by Clinical TMS Society renowned clinicians, engineers, and researchers.

It includes:

  • An introduction to the history of and basic scientific principles of TMS by Prof. Anthony Barker, who designed the first-ever TMS machine in 1985
  • A review of the clinical studies that serve as the foundation for treatment of TMS for depression, as well as clinically applicable research and current important studies
  • Four lectures on the Practical administration of TMS for patients, including practice setup to patient dosing, scheduling, and management
  • A review of protocols for TMS: high frequency, theta-burst, low frequency, bilateral, alternative brain targets, rescue treatment, maintenance treatment, and neuronavigational technique
  • Financial and insurance issues relevant for TMS
  • Risks, their management, and prevention
  • Exposure and hands-on training with multiple TMS devices
  • Review of promising indications beyond depression, such as; OCD, PTSD, anxiety, addiction, bipolar, and pain
  • Training with location determination and motor threshold determination methods

After completion of the course, the clinician will have obtained a historical, current, and practical knowledge of the scientific basis for treating psychiatric patients with TMS.

Attendees will also have the ability to participate in an interactive Q&A Panel with Pulses faculty. Those who complete the course are awarded a certificate of completion.

PULSES Chicago: Faculty

  • Mohamed Abdelghani, MBBCh, MSc, FRCPsych
  • Anthony T. Barker, BEng, PhD, FIET, FIPEM, Retired Consultant Clinical Scientist
  • Linda L. Carpenter, MD
  • Michelle Cochran, MD, DFAPA
  • Kimberly Cress, MD
  • Todd Hutton, MD, DFAPA
  • Suzanne Kerns, MD
  • Randy Pardell, MD, DLFAPA
  • Richard Pitch, MD
  • Kristin Raj, MD
  • Debra Stultz, MD
  • Saydra Wilson, MD

Chicago PULSES Schedule:*

WEDNESDAY, MAY 11, 2022 – 7.75 hrs. CME

ROOM

7:15am - 7:45am

Main Registration for PULSES Conference & Breakfast

W-193

7:45am – 8:00am

Welcome & Introductions: Michelle Cochran, MD & Randy Pardell, DLFAPA

W-193  

8:00am – 9:15am
CME – 75 MINS

TMS: History, Basic Principles and Some Practical Considerations –
Professor Anthony Barker, BEng, PhD, FIET, FIPEM

W-193  

9:15 am - 9:30 am

Break - 15 min

 

9:30 am – 11:00 am
CME – 90 MINS

Evolution of Repetitive TMS (rTMS) into Clinical Practice: Review of Research 
Linda Carpenter, MD

W-193

11:00 am – 12:00 pm
CME – 60 MINS

Practical Administration of TMS for Depressed Patients, Part I

Kimberly Cress, MD

W-193

12:00 pm – 12:45 pm

Lunch with faculty

W-193

12:45 pm – 1:45 pm
CME – 60 MINS

Practical Administration of TMS for Depressed Patients, Part II

Michelle Cochran, MD, DFAPA

W-193

1:45 pm - 2:45 pm

CME – 60 MINS

Practical Administration of TMS for Depressed Patients, Part III

Suzanne Kerns, MD

W-193

2:45 pm - 3:00 pm

Break - 15 min

 

3:00 pm – 4:00 pm
CME – 60 MINS

Practical Administration of TMS for Depressed Patients, Part IV

Richard Pitch, MD

W-193

4:00 pm - 5:00pm

CME – 60 MINS

Practical Administration of TMS, Part V

Debra Stultz, MD

W-193

Online Test

Attendees to complete Clinical Test prior to the next day. Score of 80% required for CME

On Own Time

 

THURSDAY, MAY 12, 2022 – 7.5 hrs. CME

ROOM

7:30 am – 8:00 am

BREAKFAST

 

8:00 am – 8:15 am

Day 2 Welcome & Orientation of the day

Debra Stultz, MD

W-193

8:15 am – 9:15 am
CME – 60 MINS

Essential Insurance & Financial Matters

Todd Hutton, MD, FAPA

W-193

9:15 am – 10:15 am

CME – 60 MINS

Beyond Depression: Other FDA Cleared Indications 
Mohamed Abdelghani, MD

W-193

10:15 am – 10:30 am

Break - 15 min

 

10:30 am – 11:30 am

CME – 60 MINS

Emerging Protocols Beyond FDA Indications

Saydra Wilson, MD

W-193

11:30 am - 11:45 pm

GROUP PHOTO and BREAK to transition to Lunch

 

11:45 am – 12:15 pm

LUNCH - Pick up Box Lunch and bring back to your seat

W-193

12:15 pm – 3:15 pm

CME – 180 MINS

Hands On-Time - Rotate Stations (Live demos, BEAM station, Seizure Station, Learning about devices, Finding MT, and Questions with faculty)

W-192

3:15 pm - 3:30 pm

BREAK to transition back to Lecture Hall

 

3:30 pm - 5:00 pm

CME - 90 min

Questions with Faculty - opportunity to ask any last burning questions.

W-193

5:30 pm – 7:30 pm

Opening Cocktail Reception for CTMSS Annual Meeting

W-192

 

*Topics and speakers are subject to change.


PULSES Chicago Pricing:

Cost:

Participant Type

Early Bird Registration
(ENDS Wednesday, January 5, 2022)

General Registration
(STARTS Thursday, January 6, 2022)
 
 

CTMSS Member

Non-member

CTMSS Member Non-member  

Prescribing clinicians: MD's. NP's and some PhD's.

$1,750.00

$2,100.00

$2,050.00 $2,700.00  

Non-prescribing clinicians: Medical assistants, technicians, medical students/residents and researchers.

$1,000.00

$1,450.00

$1,250.00 $1,750.00  

Business Attendee: Other interested parties. business executives, advertisers, vendors, etc.

$2,500.00

$3,050.00

$3,000.00 $3,500.00  

THIS EVENT IS SOLD OUT.  Please SAVE the DATE for our next PULSES Course in Sonoma, CA, October 15 & 16, 2022.  


Date/Time: Wednesday, May 11 - Thursday, May 12, 2022 | 7:00 am to 6:00 pm (CDT) (time is scheduled to change)

Location: Hyatt Regency McCormick Place, 2233 South Dr. Martin Luther King Jr. Drive, Chicago, IL 60616-9985


Cancellation Policy:

  • Conference registration cancellations must be received in writing on or before Friday, April 15, 2022, to receive a refund minus a $75.00 administration fee.
  • No refunds will be issued for cancellations received after April 15, 2022.
  • In the event CTMSS must cancel the conference due to unforeseen circumstances, CTMSS will refund the cost of registration. However, CTMSS does not assume responsibility for any additional costs, charges, or expenses; to include, charges made for travel and lodging.

If you have any questions regarding your registration, please email info@clinicaltmssociety.org or call (+1) 845-392-3238.